Vártörténeti konferencia Egerben

Végvár és mentalitás a kora újkori Európában címmel rendeztek nemzetközi vártörténeti konferenciát a Dobó-bástyában. A jubileumi tanácskozáson a hazai előadók mellett lengyel és külhoni magyar történészek, muzeológusok is részt vettek. Az aktuális témák mellett visszatekintettek az elmúlt harminc év eredményeire is.

Harminc évvel ezelőtt indult útjára a Vártörténeti Műhely, és ezzel a végvárakat kutató történészek konferenciája, melyet kétévente rendeznek meg. A mostani találkozó nemcsak ehhez a jubileumhoz, hanem az ostrom 460. évfordulójához is kapcsolódott, összegezve többek között a vár ostromával, a török elleni küzdelemmel, a haditechnikai újdonságokkal, az ellenség haderejével kapcsolatos kutatási eredményeket. A konferencián visszatekintettek az elmúlt évekre is, megköszönve a legaktívabb szervezők és előadók munkáját.
A mostani rendezvényen az eddigi legtöbb előadó vett részt, több mint harmincan szólaltak fel. A témák nemcsak a történészek, hanem a laikusok számára is érdekesek: szó volt például arról, hogyan látja egy mai mérnök a 16.-17. századi hadmérnöki munkát, hogyan jelent meg és terjedt el a dohányzás a végvári katonák körében, de hallhattak Bornemissza Gergely fiának, Jánosnak a katonai pályájáról is. A találkozót Végvár és mentalitás címmel a a friss Dobó kardja-díjas R. Várkonyi Ágnes előadása nyitotta.
Az előadások után borkóstolás, noszvaji kirándulás várta a résztvevőket, emlékezve arra, hogy korábban Noszvaj adott otthont a konferenciának.