Jól alakultak Eger adóbevételei

Kétszáznyolcvannyolc millió forinttal több adóbevétel folyt be az első háromnegyed évben az önkormányzat kasszájába, mint 2011 hasonló időszakában-jelentette be sajtótájékoztatón az önkormányzat adóirodájának vezetője. Az összeg az egész évre tervezett mérték 95,4 százalékát teszi ki. Ez azért is örvendetes, mert az idei adóbevételi terv 252 millió forinttal magasabb volt, mint a tavalyi előirányzat-tette hozzá Korsós László.

Dinamikusan nő a város gazdasága, melynek köszönhetően egyre szebb és élhetőbb Eger. Az év első kilenc hónapjában összesen mintegy 3,7 milliárd forint helyi adó folyt be az önkormányzat számlájára – közölte az adóiroda vezetője. Korsós László hozzáfűzte: a városban megközelítőleg 49 ezer adózót tartanak nyilván. A befolyt, beszedett összegek 83 százalékát a vállalkozások fizették. Az iparűzési adóból az első háromnegyed évben 183 millió forinttal nagyobb bevétel származott, mint egy évvel korábban.
Az irodavezető elmondta azt is: kiemelkedő a helyi építmények és beépítetlen telkek után megfizetett adórész aránya is, ez mintegy 110 millió forintos növekedést mutat az előző év hasonló időszakához képest. A gépjárműadó a harmadik legfontosabb bevételi forrása a városnak, ebből az adónemből azonban valamivel kevesebb összeg érkezett be, mint tavaly.
A város úgynevezett adóerő-képessége is nőtt, mintegy 100 millió forinttal. Örvendetes, hogy a folyamat immár két éve stabil növekedést mutat.
Év végéig az előirányzatnak megfelelően mintegy 130-140 millió forintot kell még beszednie az irodának-tette hozzá Korsós László. Kiemelte: az adóiroda nagy hangsúlyt fektet arra, hogy adózóknak megkönnyítse a bevallást. Az érintettek valamennyi nyomtatványt megtalálják a város honlapján, amelyet elektronikusan tudnak kitölteni és benyújtani. Az egri adózok ennek köszönhetően otthonról és hiba nélkül nyújthatják be bevallásaikat.