Minősített katasztrófavédők

Októbertől kizárólag minősített mentőcsoportok végezhetnek speciális katasztrófavédelmi beavatkozást a jogszabály szerint. A minősítést kétnapos katasztrófavédelmi gyakorlattal érdemelhetik ki az alakulatok. Verpeléten három megye kétszáz rendvédelmi dolgozója vett részt szimulált bevetésen.

Folyamatos kommunikáció, gyors reagálás – ezek voltak az elvárások a mentőcsoportok verpeléti gyakorlatán. A tét a minősítés megszerzése volt.
Jókora területet fésültek át a mentőkutyák, sérültek után kutatva. Hét helyszínen végeztek mentést az alakulatok, a volt honvédségi laktanya területén. A feladat egy nagy erejű viharkár felszámolása volt.
Létrán, kötéllel mentettek sérülteket az épületből. Máshol födémáttöréssel, faláttöréssel, kidőlt fák eltávolításával segédkeztek a mentőcsapatok. A mentés gördülékeny végzését vízügyi szakemberek és geográfusok is segítették. Egy mini helikopter segítségével pedig élőképet kaptak a bázisban állomásozók. A harminchat órás minősítő gyakorlaton kétszáz szakember működött együtt.