Gombászás

Az erdőben túrázva egyre több gombát lehet találni. Ezt sokan ki is használják egy kis gombászásra. Az ehetők mellett sok gomba emberi fogyasztásra alkalmatlan, ezért nem árt a gomba-túra után szakellenőrrel is bevizsgáltatni a kosarak tartalmát.

Ez az év gombászás szempontjából eddig nem valami jól sikerült. A száraz nyár után az elmúlt hetek csapadékosabb időjárása viszont kedvezett a gombák fejlődésének. Megjelentek az őszi erdők jellegzetes kalapos gombái, az őzlábak. E mellett számtalan más, ehető gomba közül válogathatnak az erdőjárók. A probléma akkor van, ha valaki kellő ismeret nélkül próbálja az ebédrevalót az erdőből összegyűjteni. Ez az egyszerű, zöld kalapos gomba a gyilkos galóca, amit sokan összetévesztenek a piros és pöttyös légyölő galócával.
Sokakat megtéveszt az is, ha rovarok, csigák megrágnak egy-egy gombát. Azt hiszik, akkor az így emberi fogyasztásra is alkalmas lehet, viszont a méreganyag nem olyan hatással van az emberi szervezetre, mint mondjuk egy csigára.
A gombászás közbeni és utáni szokásos jó tanácsokat érdemes betartani. Lehetőleg olyan gombát szedjük, amit ismerünk. A különböző gombákat érdemes külön szedni. A gombászás után mindenképpen vizsgáltassuk be a piacokon az erdei zsákmányt gomba szakellenőrrel. Ez a szolgáltatás ingyenes.