Ősszel is vár a vár

Fagylaltkiállítás, jubileumi végvárkonferencia, Egri Vár Napja, Gárdonyi Emlékév. Aktuális programjairól, múzeumpedagógiai foglalkozásairól tájékoztatták a nevelési és közoktatási intézmények vezetőit és pedagógusait a Dobó István Vármúzeum munkatársai. Az intézmény örömmel nyit a diákok felé, akiket játékos formában a török életmóddal és az ostrom 38 napjával is megismertetnek.

Hidegnyalat és spanyoltekerecs. Ezeknek a szavaknak a jelentését is megtudhatja az, aki ellátogat az egri bevásárlóközpontba. Az október 13-án nyíló kiállítás a fagylaltkészítés történetébe avat be.
Harmincadik alkalommal tartanak nemzetközi végvárkonferenciát. A történeti és régészeti témákat elemző tanácskozást október 15-én és 16-án rendezik meg. Október 17-én, az egri vár napján a hősök előtt tisztelegnek. Ezen a napon indul Gárdonyi emlékév is, az író halálának 90. és születésének 150. évfordulója alkalmából. Az egri remete eddig ismeretlen arcát, hagyatékát múzeumpedagógiai elemekkel teszik „kézzel foghatóvá”.
Folytatódnak az egri vár védelmének 460. évfordulójához kapcsolódó múzeumpedagógiai foglalkozások is. A XVI-XVII. századi török életmódot az ételeken, öltözeteken, fürdő és lakáskultúrán keresztül mutatják be. Az ostrom 38 napját stratégiai játékkal idézik fel.
A Múzeumi Oktatási és Képzési Központ aktuális kínálatát Dr. Veres Gábor, a szervezet megyei koordinátora ismertette. Szó esett „Az egri vár az egrieké” című program folytatásáról, valamint a november 10-én rendezendő Múzeumok Őszi Éjszakájáról is.