Kitárta kapuit a gyermekotthon

Nyílt napra várta az érdeklődőket az Egri Gyermekotthon és Fogyatékosok Otthona. A szervezők bemutatták az intézményben folyó szakmai munkát, betekintést engedtek mindennapjaikba. A gondozók úgy vélik, a társadalom könnyebben befogadja a fogyatékkal élőket, ha megismeri őket és a világot amiben élnek.

Ahhoz, hogy kiegyensúlyozott, önálló és szociális személyiség váljék valakiből, két dolog szükséges. Az egyik az elfogadó közösség, a másik az érzelmi biztonság.”-e mottó jegyében végzi tevékenységét az Egri Gyermekotthon és Fogyatékosok Otthona. Az intézmény 1966-ban nyitotta meg kapuit. Jelenleg 160 ellátottal foglalkoznak, közöttük középsúlyos, súlyos és halmozottan sérült gyermekkel és fiatalokkal. A gondozottak ápolását, ellátását felkészült szakembergárda biztosítja, akik különféle terápiás módszereket alkalmaznak munkájuk során.
Az intézmény fejlesztő iskolai oktatást, illetve munkahely-rehabilitációs képzést is folytat. A gondozottak megismerkednek a kerámiakészítés, a szövés, a kosárfonás rejtelmeivel is. Az itt élők emberi kapcsolatainak gazdagítása, szabadidejük tartalmas eltöltése is elsődleges szempont. Rendszeresen megemlékeznek a vallási vagy világi jeles napokról, sportnapot szerveznek, minden évben Bogácson, a Velencei-tónál vagy a Balatonnál nyaralnak. Tapasztalataik szerint kevesen tudnak arról, hogyan élik mindennapjaikat a fogyatékkal élők. A nyílt nap megrendezésével ezen szeretnének változtatni. Céljuk, hogy a társadalom tagjai minél több információt kapjon sérült embertársainkról, lehetőségeikről, szükségleteikről és képességeikről.