“Élelmes Fogyasztók “

Az idei év az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve. Ennek jegyében szervezett egész napos programot a Heves Megyei Kormányhivatal Fogyasztóvédelmi Felügyelősége. Az érdeklődőket előadásokkal, termékbemutatóval és kóstolóval, pocsék áruk fórumával, fogyasztóvédelmi tanácsadással várták az egri bevásárlóközpontban.

Egyre tudatosabbak a hazai fogyasztók, igénylik és keresik a biztonságos, minőségi termékeket. Ezt támasztja alá a tavaly ősszel útjára indított Nemzeti fogyasztói termékkosár növekvő népszerűsége is. A vásárlók az internetes honlapon megismerhetik a minőségi, díjazott árukat, és szavazhatnak is a legjobb termékekre- mutatta be a kezdeményezést a hatóság főigazgatója. Pintér István szerint a kezdeményezés azért is különösen fontos, mert az Európai Unióba évente ezerhatszázféle veszélyes árucikk érkezik.
A fogyasztóvédelmi rendezvényt az aktív idősödés és a nemzedékek közti szolidaritás európai évének jegyében hirdették meg. Tapasztalatok szerint a termékbemutatók, melyek gyakran utazással egybekötöttek, leginkább az idősebb korosztály érdeklődését keltik fel. A legtöbb visszaélés pedig ezen a területen fordul elő. A szakmai napon különféle előadásokkal hívták fel a figyelmet a veszélyekre, illetve a fogyasztói jogokra.
dr. Lubai-Bernáth Luca hozzátette: a hatóság partnerként tekint a vállalkozókra, s nem a bírságolást tekinti mindenekelőtti feladatának. Ennek köszönhetően a cégek egyre inkább jogkövető magatartást tanúsítanak, betartják a vonatkozó szabályokat.