Kiszámíthatóbb jövőt szeretnének

Az új munkatörvénykönyv változásairól, a jövő évi állami költségvetésről, a várható megszorításokról, a közszolgálat jövőjéről konzultált tagjaival a Szakszervezetek Együttműködési Fóruma. A közszféra szakszervezeteit tömörítő konföderáció elnöke szerint aggodalomra ad okot a sajtóban felröppent hír, miszerint a központi közigazgatásban jelentős létszámleépítésére készül a kormány.

A tanácskozásra Heves, Borsod, Nógrád megye területéről várták a közszférában dolgozókat. Varga László, a Szakszervezetek Együttműködési Fórumának elnöke szerint a legnagyobb probléma a párbeszéd, az egyeztetés hiánya a kormány és a szakszervezetek között. Nagy a bizonytalanság a jövőt illetően.
Gondot jelent az is, hogy az IMF tárgyalások miatt nem indult el a parlament őszi ülésszakán elkezdendő általános vita a költségvetésről. Ráadásul -sajtóhírek szerint- a jövő évi hiánycél elérése érdekében további létszám-racionalizálás várható a közigazgatásban. Ez több ezer közszolga elbocsátását jelentheti. A Szakszervezetek Együttműködési Fóruma az Országos Közszolgálati Érdekegyeztető Tanács soron kívüli összehívását kezdeményezte a bérekről, a foglalkoztatásról, és a változó törvényekről.
A fórumon Dr. Takács Gábor munkajogi szakértő adott betekintést a területet érintő legnafontosabb törvényi változásokba.