Nyelvek Európai Napja

A Nyelvek Európai Napja alkalmából vetélkedőre várta a diákokat a Heves Megyei Europe Direct Információs Pont és az egyik helyi nyelviskola. Az általános és középiskolás tanulók játékos formában adtak számot uniós ismereteikről, nyelvtudásukról.

Az Európa Tanács kezdeményezésére 2001-ben tartották először a Nyelvek Európai Napját azzal a céllal, hogy ráirányítsák a figyelmet a nyelvek sokszínűségére, az idegen nyelv tanulásának fontosságára, a nyelvtudás szinten tartására. A kezdeményezéshez Eger is csatlakozott.
A rendezvényen elhangzott: az uniós országokkal összehasonlítva Magyarországon kevesen beszélnek idegen nyelveket, bár az elmúlt években valamelyest javult a helyzet a fiatalabb korosztályokban. A legtöbb diák szerint az idegen nyelvek ismerete ma már elengedhetetlen.
A nyelvi rangadón Babos Gábor nyelvi tisztviselő a többnyelvűség előnyeiről, a fordítás és tolmácsolás szépségeiről, nehézségeiről beszélt, majd következtek a nyelvi játékok, érdekes feladatok.
A gyerekek csapatmunkával tölthették ki a teszteket. A jó megfejtésekért jutalom járt. Az eseményen Lomb Kató nyelvzseni szavaival bíztatták az önmagukban kevésbé bízókat:a nyelv az egyetlen olyan dolog a világon, amit rosszul is érdemes tudni.