Valide Sultana

Az Egri Lokálpatrióta Egylet újraindította kvaterka-sorozatát, amelynek idei témája a polgárokat érintő belvárosi rehabilitáció és az egészségügy lesz. A Keresztény Ifjúsági Klubban tartott beszélgetésekre a hónap utolsó szerdáján várják az érdeklődőket.

Magyarország egyik legmostohább régészeti emléke a Valide Sultana török fürdőrom, melyet már 1958 óta kutatnak a régészek – mondta Fodor László régész, aki a nyolcvanas évek óta foglalkozik a műemlékkel. A török uralom idejéről származó, hányatott sorsú építészeti maradványt egyelőre sem látogatni, sem kutatni nem lehet, pedig egyedülállónak számít Európában. A fürdő egy öt helyiségből álló jellegzetes gőzfürdőnek épült, amely iránt a törökök, iszlám tudósok részéről is nagy az érdeklődés. A város célja a fürdőrom szakszerű védelme, értékmegőrző felújítása, de a teljes felújításra egyelőre még várni kell. Most, a városrehabilitációs projekt részeként egy új védőtetőt kap az építészeti emlék.
Az Egri Lokálpatrióta Egylet kvaterka-délutánján Fodor László régész mellett Komáromi Tas építész tartott előadást, aki a rehabilitációs tervekről számolt be az érdeklődőknek.
A munkálatok során felmerülő összköltség várhatóan eléri a százmillió forintot.