Szemétszüret és tanösvény

Míg az Eger környéki dombokon szőlőt szüretelnek, addig az egri Eszterházy Károly Főiskola hallgatói közül többen szemétszüretre voltak hivatalosak. Az egri Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület újabb tanösvény kialakítására nyert támogatást. A majdani nyomvonal helyén, a Mészhegy és a Nyerges-tető környezetében most végzik a hulladékmentesítést.

Valakinek a piszkos munkát is el kell végezni! A tanösvény kialakítása előtt kétszer tartottak szemétszüretet a Kaptárkő Természetvédelmi és Kulturális Egyesület tagjai: tavasszal a lakosság, most ősszel pedig főiskolások közreműködésével. Egészen meglepő dolgokat is lehet a fák között találni, mint például elhagyott, tufába vájt lakóházakat, istállókat.
Több ilyen elhagyott barlanglakás rejtőzik a környéken. Ezt szeretnék a tanösvény egyik végpontjaként fel is használni akár oktató bázisként is.
A kaptárkövek közelében található Mészhegy és Nyerges-tető környékét 1995-ben nyilvánították helyi jelentőségű természetvédelmi területté. A Vidékfejleszési Minisztérium nyertes pályázatában nem csak tanösvény kialakítása, hanem előtte a hulladék eltávolítása is szerepel, illetve szemléletformáló előadásokat is tartanak a téli időszakban az egri általános iskolásoknak.
A 2013-ban záruló projekt összköltsége 3,7 millió forint. Tavasszal folytatódnak a terepi munkálatok, a nyomvonal kialakítása és az információs táblák kihelyezése. A Kaptárkő Egyesület – együttműködésben más szervezetekkel – már több tanösvény kiépítésében és fenntartásában vállalt szerepet a Bükkben.