Turizmus Világnapja

1980 óta rendezik meg a Turizmus Világnapját, a hazai szakemberek második alkalommal csatlakoztak az ünnephez. Egerben több szervezet részvételével egész napos programok, múzeumlátogatások, rendhagyó idegenvezetések várták az érdeklődőket a Dobó téren. A szervezők egy különleges programmal is készültek: az ország leghosszabb szőlőfüzérének összeállítására várták a jelentkezőket.

Eger is csatlakozott a Magyar Turizmus Zrt. által szervezett programhoz, melynek célja: felhívni a figyelmet a turizmus, az idegenforgalom fontosságára. Saárossy Kinga alpolgármester megnyitó beszédében kiemelte: ahhoz, hogy Eger továbbra is idegenforgalmi cél maradjon, nemcsak a turizmusban érdekelteknek, hanem a lakosoknak is össze kell fogniuk.
Magyarországon legalább négyszázezer ember él a turizmusból, Eger pedig az ország egyik leglátogatottabb városa, épp ezért nagyon fontos, hogy figyelmet kapjon az idegenforgalom városunkban is. – mondta Pataki Zsuzsa, a Művészetek Háza ügyvezetője, az egri programok egyik szervezője. A rendezvényt összekötötték Eger egyik turistacsalogató értékével, a borral, hiszen bor- és mustkóstolás, szőlőfüzér-készítés várta a látogatókat. Két mázsa szőlőből fűztek fürtöket a látogatók másfél méteres madzagokra, melyeket később összekötöttek. A füzérkészítés már régi népi hagyománynak számít.
A fürtök felfűzése mellett múzeumlátogatással, kvízjátékokkal, a Vitézlő Oskolások bemutatóival, és Egri kuriózumok címmel rendhagyó idegenvezetéssel is várták a látogatókat.
A program több egri szervezet összefogásával valósult meg.