Program az ifjúságért

Egerben is bemutatták a kormány új ifjúságpolitikai programját. Az Új Nemzedék Jövőjéért Program elsődleges célja a fiatalok problémáinak feltérképezése, életkörülményeinek javítása. Az ifjúságot ma leginkább az állampolgárság, az otthon- és családépítés, a karriertervezés nehézségei és a szabadidő eltöltésének lehetőségei foglalkoztatják.

A 14-35 éves korosztályt, a mai ifjúságot leginkább foglalkoztató problémák és azok megoldási lehetőségei kerülnek terítékre a 2011 februárjában indított Új Nemzedék Jövőjéért Programban, a kormány új ifjúságpolitikai projektjében. Az új programot bemutató körút egyik állomásaként Egerben találkozott az Ifjúsági Kerekasztal képviselőivel és Szabó Róberttel, a Heves Megyei Közgyűlés elnökével Mihalovics Péter, a programért felelős miniszteri biztos.
A tavalyi évben egy nem reprezentatív kutatás során 1200 fiatalt kérdeztek meg a szakemberek arról mely területen találkoznak a legnagyobb problémákkal. A válaszokban az állampolgársági aktivitást, a karrierépítést, a családalapítást, otthonteremtést, valamint a szabadidős lehetőségek hiányát jelölték meg a fiatalok. A sajtótájékoztatón a miniszteri biztos hangsúlyozta: az a legfontosabb, hogy olyan életkörülményeket teremtsenek a fiatalok számára, melyek lehetőséget adnak a biztos egzisztencia megteremtésére és a családalapításra.
Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke kiemelte: meg fogják vizsgálni, hogy a programot hogyan tudják beleilleszteni a megyei koncepcióba. Megyei szinten a legfontosabb cél, hogy minél több fiatal itt maradjon.
A továbbiakban a legfontosabb feladat az érdekeltek véleményének egyeztetése lesz.