Svájci-magyar közös projektek

A természeti erőforrások körültekintő felhasználása és az ökológiai rendszerek védelme elengedhetetlen az élhető környezet fenntartásához, a biológiai sokszínűség megőrzéséhez. Ezért döntött úgy Svájc, hogy csaknem 2 milliárd forinttal támogat magyar környezetvédelmi projekteket. A programok célja, hogy megalapozza és továbbfejlessze a fenntartható életmód és az ehhez szükséges viselkedésminták elsajátítását, gyakorlatba való átültetését– hangzott el a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, valamint a Svájci Hozzájárulás Hivatalának Felsőtárkányban tartott sajtótájékoztatóján.

Az Európai Unióval 2006-ban kötött kétoldalú megállapodása alapján Svájc vissza nem térítendő támogatásként 5 éven keresztül összesen 1 milliárd svájci frankot biztosít az unióhoz 2004-ben csatlakozott tíz tagország számára. A 2007 decemberében aláírt Magyar-Svájci Együttműködési Program hazánknak 130 millió frankot ítélt meg. Ebből 8,17 millió frankot, csaknem 2 milliárd forint juttatott a biológiai sokszínűség megőrzésére és a természeti erőforrások fenntartható használatára. A keretből mintegy hat környezetvédelmi projekt támogatásáról született döntés.
A jóváhagyott és immár elkezdődött fejlesztések egyebek mellett támogatják a Zöld Óvoda, illetve az Ökoiskola hálózathoz való csatlakozást, a környezettudatos szemléltre nevelést, a különleges természetmegőrzési területek élőhelyeinek folyamatos megfigyelését. A projektek egyikéhez a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság is csatlakozott.
A projekteket 2017-ig kell megvalósítani, ezek közül azonban néhány program hamarabb, egy-két éven belül befejeződhet.