Véget ért a civilek ünnepe

Több mint száz szervezet mutatkozott be az idei, tizenhetedik alkalommal megrendezett Eger Ünnepe fesztiválon. Az Egri Civil Kerekasztal háromnapos rendezvényén konferenciák, kulturális és sportprogramok várták az érdeklődőket.

Három napon át több helyszínen várták az érdeklődőket különböző programokkal a civil szervezetek. Az első nap a fiataloké volt: az Érsekkertben „Tiszta élvezet” címmel tartottak dogprevenciós napot azzal a szándékkal, hogy felhívják a fiatalok figyelmét a megelőzés fontosságára. A programot szakmai konferencia nyitotta.
A civilek szombati fesztiválja felvonulással indult, melyet a Vitézlő Oskolások vezettek a Dobó térről az Érsekkertbe, ahol már az Egri Obsitos Fúvószenekar várta a résztvevőket. Az ünnepélyes megnyitón Habis László polgármester és Jakabné Jakab Katalin, az ünnepet szervező bizottság vezetője köszöntötte a látogatókat, majd átadták az első alkalommal odaítélt Pro Agria – díjat is, mellyel a civilek szakmai munkáját ismerték el. A díjat Bárdos Ferenc, az Életfa Környezetvédő Szövetség ügyvezetője, az Egri Civil Ház működtetője kapta.
A nap folyamán nemcsak az Érsekkertben tartottak programokat: a Bartakovics Béla Közösségi Házban a testvérvárosok konferenciája zajlott, de megrendezték a cukorbetegek nemzetközi találkozóját is; a várban városismereti versenyt szerveztek az ostrom 460. évfordulója alkalmából. Eközben az Érsekkertben felállított sátrakban ismerkedhettek a látogatók a civil szervezetek munkájával. Az Egri Lokálpatrióta Egyesület sátránál bemutatták az Egri séták nemcsak egrieknek című könyv harmadik kötetét, így ezzel már összesen negyvennyolc séta került nyomtatásba.
Első alkalommal hirdették meg az egri borokkal készült ételek főzőversenyét, első helyen a falusi vendéglátók által szervezett csapat végzett, Megválasztották az Egri Civilek Borát is, mely a 100 éves Egri Bikavér-szabályzat évfordulójához is kapcsolódott: a borászoknak csak bikavérrel lehetett indulni a versenyen. A győztes a Korona Borház 2009-es bora lett. A látogatók leadhatták szavazatukat a számukra legszimpatikusabb szervezetre is, a versenyt a tavalyi győztes Egri Kertbarát Kör nyerte.