Szüreti napok

A százéves bikavérszabályzatot is ünnepelték a hétvégi szüreti napokon. Emlékeztek az ostrom 460. évfordulójára is, ugyanis a felvonuláson az Egri csillagok szereplői: Bornemissza, Vicuska és Sárközi is részt vett. A hegybíró a hagyomány szerint ilyenkor hirdeti ki a szüret kezdetét. Most azt mondta: lassan már a munka végénél tartanak.

A háromnapos szüreti fesztivál a Bazilika előtt kezdődött. Habis László polgármester azt mondta: Eger egy gazdag város – hagyományokban, értékekben, bortermésben, építészeti és lelki szépségekben. A 2012-es szüret a polgármester szerint különbözik a korábbi évekétől: ugyanis összefogást jelképez. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő úgy véli: minden ünnephez jár ajándék, az itteni szőlő és bor pedig nagyon nagy ajándék. A szüreti koszorút Csizmadia István, a Bazilika plébánosa áldotta meg. Az emberi munkára, a terményre, a szőlőkoszorúra kért áldást.
A koszorút a menet a Szépasszonyvölgybe vitte. A hagyományőrző táncosokkal, énekesekkel, zenészekkel, a fertálymesterekkel és a borlovagrendekkel együtt vonult Bornemissza, Vicuska és Sárközi. Ezzel emlékeztettek arra, hogy idén ünnepli a vár az ostrom 460. évfordulóját. A völgyben először körbejárták a pincéket. Mindenhol kínálgatták a felvonulóknak a mustot és a bort.
Érdekessége volt az idei szüreti napoknak, hogy nemcsak szépasszonyvölgyi bort lehetett inni, néhány pince befogadott más pincészeteket is.A szüreti felvonuláskor az egész éves munkát, az odaadást, a szakmaiságot és az elhivatottságot ünneplik – mondta Tarsoly József hegybíró. Furcsa helyzetben van – folytatta -, hiszen ilyenkor szokták a szüret kezdetét kihirdetni, most lassan a végére értek a munkának. Tarsoly József azt kérte: tegyenek meg mindent, hogy a szőlőültetvények megmaradjanak, minél több elhivatott borász dolgozzon a borvidéken. Az Egri Szőlészeti Borászati Klaszter, a Művészetek Háza és az Agrár Marketing centrum szervezete a szüreti napokat. Csaknem hárommillió forintot nyertek a rendezvényre.
Ünnepelték azt is, hogy száz évvel ezelőtt alkotta meg Grőber Jenő egri nagybirtokos az egri bikavér szabályzatát.