Élhetőbbé válik Szihalom

Közel egymilliárd forintos beruházással csatornahálózat és szennyvíztisztító telep épül Szihalmon. A község polgármestere szerint a szennyvízelvezetés megfelelő kiépítésével teljes lesz a lakóingatlanok komfortfokozata, ugyanakkor a csatornázás a környezet védelmét is szolgálja. A kivitelezés várhatóan 2014 első negyedévében fejeződik be.

Régi adósságát törleszti Szihalom vezetése a csatornázás és szennyvíztisztítás megoldásával. A közel 2100 lakosú településen máig úgynevezett közműpótló tárgyakban helyezik el a szennyvizet; ezek jelentős hányada nem szakszerűen szigetelt, és a szennyvíz egy része a talajba szivárog. A szennyvízgyűjtőkből a szennyvizet szippantó kocsival szállítják el a Maklár községben üzemelő szennyvíztisztító telepre. A csatornahálózat és a szennyvíztisztító telep kiépítésével rendeződhet az eddig szakszerű kezelés nélkül a talajba szivárgó szennyvíz megfelelő kezelése. Mindezzel csökken a környezeti terhelés, nő a településen lakók életminősége. A most kezdődő beruházás során 918 lakóházat kötnek be a zárt csatornahálózatba.
Dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő a projektnyitó ünnepségen hangsúlyozta: a magyar vidék megújulásának érdekében olyan lehetőséget kell biztosítani a településeknek, amelynek révén lehetővé válik felzárkózásuk. A most elnyert uniós projekt is ezt szolgálja.
A polgármester reményét fejezte ki, hogy az infrastruktúra fejlesztése jelentősen megnöveli a település vonzerejét a vállalkozások számára és munkahelyek jönnek létre.