Egerben járt az összefogás szimbóluma

Füzesabonyból Egerbe érkezett csütörtökön este a feltámadási jelkép és az azt kísérő menet. Céljuk a kárpát-medencei magyarság összefogásának hirdetése. A nemzeti zarándoklat Zamárdiból illetve Tihanyból indult el húsvétkor, pünkösdkor érkezett meg Csíksomlyóra, majd innen indult visszafelé. A Kárpát-medencét négy ágban átölelő zarándokút november 25-én, Krisztus Király ünnepén, Sopronban ér véget.

A zarándoklatot nyolc évvel ezelőtt a zamárdi polgárok kezdeményezték a kudarccal végződött kettős állampolgárságról szóló népszavazás után. A feltámadási menet jelképe az Árpád-kori szárnyas kereszt négy útvonalon halad, és képzeletben egy szívet rajzol a Kárpát-medencében. A feltámadt Krisztussal való szövetséget hirdeti.
A zarándoklat eredetileg húsvéttól pünkösdig, a csíksomlyói búcsúig tartott, idén azonban visszaindult Csíksomlyóról minden Kárpát-medencei utódállamot érintve. A feltámadási menet szimbóluma Egerbe Füzesabonyból érkezett. A részt vevő egyházközségek 30-40 km-es szakaszokat vállalva stafétaszerűen adják tovább a zarándokút jelvényét.
A szárnyas keresztet és a zarándokokat a Hun Fokos Szövetség kérésére dr. Lengyel Gyula plébános fogadta a Szervita templomban. A jelvényre a hívek minden évben egy zarándoklat eszméjét kifejező szalagot kötnek fel, idén az egriek a “Magyarország tisztul és nem pusztul” jelmondatát választották.
Egerből a jelképet Gyöngyösre viszik tovább, majd november 25-én, Krisztus király vasárnapján érkezik meg végső állomására, Sopronba.