Kötelező az agrárkamarai tagság

Szeptember 30-ról november 30-ra módosult a kötelező agrárkamarai regisztráció határideje. A tagságra kötelezetteknek eddig kell bejelentkezniük a Magyar Agrárkamara honlapján az agrárkamarai választási tagjegyzékbe, és eddig kell megfizetniük az ötezer forintos egyszeri regisztrációs díjat is. Az átalakulással egy új, széles tömegbázisú, az agrárszektor érdekeit hatékonyabban képviselő szervezet jöhet létre. Heves megyében 15 ezer taggal számolnak.

Augusztus 1-jén lépett életbe az új agrárkamarai törvény, ennek értelmében az őstermelőktől a a legnagyobb élelmiszer-feldolgozó cégekig, a hazai mezőgazdasági és élelmiszeripari szektor valamennyi szereplője kötelezően tagjává válik a kamarának. A regisztráció azonban nem automatikus, az érintetteknek november 30-ig a Magyar Agrárkamara internetes oldalán kell feliratkozni a nyilvántartásba.
A megalakuló csaknem 400 ezres taglétszámú új szervezet felváltja a jelenlegi mintegy 10 ezres össztagságú megyei és országos agrárkamarákat. Így egy széles tömegbázisú, erős kamarai rendszer jön létre, mely hatékonyabban képviselheti az agráriumban tevékenykedők érdekeit.
A kamarai ügyintéző szervezet az átmeneti időszakban is zökkenőmentesen működik, és zavartalanul teljesíti a kamarai közfeladatokat. A gazdák így továbbra is tájékoztatást kaphatnak a közösségi és hazai támogatási lehetőségekről, illetve segítséget kapnak a pályázatok előkészítésében és összeállításában is. Az új testületnek a jogszabály szerint 2013. március 31-ig kell megalakulnia.