Átalakítás előtt a közigazgatás

Jó ütemben, bár feszített tempóban halad a járási rendszer felállításának előkészítése-hangzott el a Megyeházán tartott jegyzői értekezleten. A szakembereket -egyebek mellett- a járások kialakításának aktualitásairól, az állami intézményfenntartás rendszeréről, a Magyar Államkincstár bővülő szolgáltatásairól tájékoztatta a Heves Megyei Kormányhivatal.

Elkerülhetetlenné vált a közigazgatás, illetve az önkormányzati rendszer átalakítása, a korábbi struktúra bonyolult, átláthatatlan, kevésbé hatékony és költségigényes volt.
Az állam és az önkormányzat feladatait külön kell választani, ami az állam felelősségi körébe tartozik, azt az államnak kell ellátnia a jövőben -hangsúlyozta Horváth László kormánymegbízott a szakmai értekezleten. Az oktatás területén ugyancsak jelentős változás várható: 2013. január 1-jétől az iskolák fenntartását az állam veszi át. A települési önkormányzatoknak október 31-éig kell eldönteniük, hogy vállalják-e az intézményeik működtetését.
A közigazgatás átszervezésében a Magyar Államkincstár is fontos szerepet kap. Tervezik, hogy az államkincstár a járási hivatalok centrumában ügyfélszolgálatokat, információs pontokat, kirendeltségeket nyit.
A jegyzői értekezleten a kötelező agrárkamarai regisztrációról is felvilágosítást kaphattak a résztvevők.