Növekvő adóbevételek

Ha az adóbevételeket nézzük a régió három megyéjében, akkor Heves megye alig valamivel kevesebbet ad az országos költségvetésbe, mint a majdnem kétszer akkora Borsod-Abaúj-Zemplén megye. Az országos szintű kiemelt adó- és járulékbevételek két százaléka, közel 104 milliárd forint Heves megyében képződött – hangzott el a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Heves Megyei Igazgatóságának negyedéves tájékoztatóján.

A megye területén működő adózók 2012 első nyolc hónapjában 103,5 milliárd forint befizetést teljesítettek a költségvetés felé. Az ÁFA-bevételek aránya továbbra is meghatározó, a növekmény idén mintegy 20 százalék, amivel a TB-bevétel mögött a második legnagyobb jogcímű adónemmé vált az Általános Forgalmi Adó – mondta tájékoztatóján Lukács György, igazgató. Az országos tendenciával ellentétben valamennyi főbb gazdasági mutató tekintetében Heves megye növekedést mutat.
Továbbra is húzóágazat az ipar, azon belül is a gép- és feldolgozóipar, de jelentős a térségből adódóan az energiaszektor részaránya. Kistérségi összevetésben nem történt változás, de míg az első helyen álló hatvani kistérség dinamikus bevétel növekedést mutat, addig az egri stagnál, a gyöngyösi pedig jelentősen csökkent.
A megyei adóvégrehajtás eddigi eredményeiről Pekk János, a megyei adóigazgatóság felszámolási és végrehajtási igazgatóhelyettese elmondta, a hátralékos adóalanyok közel 10%-os növekedése mellett a hátralékállomány 26 %-os csökkenése tapasztalható az év azonos időszakához képest.
A felszámolási eljárások száma évről évre növekszik. A megyében augusztus végéig 338 eljárást tettek közzé, ami 32 %-os növekedést jelent az elmúlt év azonos időszakához képest.