Székelyföld gyöngyszemei

Székely legendák, Kovászna megyei táncosok, zenészek és kézművesek mutatkoztak be Egerben. Kovászna és Heves megye között már tízéves a kapcsolat. Most a Székelyföld gyöngyszemei című rendezvényen mutatták be hagyományaikat, kultúrájukat. A Szent László-legendákról, a Székelyföld néprajzi értékeiről, irodalmáról, hagyományról és megújulásról tartottak előadásokat a megyeházán. Ezzel kezdődött a program, amelynek a megyeháza mellett még két helyszíne volt: a vár és az Eszterházy tér.

A kulturális sokszínűség Európában – ez volt a mottója Kovászna és Heves megye közös programjának. Az Európai Bizottság is támogatta. Szabó Róbert, a Heves Megyei Közgyűlés elnöke arra kérte a testvérmegyét:mutassák be hagyományaikat, hozzák el Székelyföld gyöngyszemeit ide.
– Idén volt tíz éve, hogy megkötötte a Heves Megyei Önkormányzat Kovászna megyével a testvérmegyei megállapodást. Úgy gondolom, hogy ez a legjobban működő testvérmegyei kapcsolatunk, a legtöbb tartalommal ezt tudjuk megtölteni – mondta Szabó Róbert elnök.
Tamás Sándor, Kovászna megye tanácsának elnöke azt mondta: olyan vidékről hoztak ízelítőt, ahol még emberléptékű az élet, ahol íze van a forrásnak. Lassabban alakulnak ki az emberi kapcsolatok, de tartósabbak. ilyen kapcsolat fűzi Kovásznát Heves megyéhez. Úgy fogalmazott: a határok fölötti magyar haza elsősorban a lelkünkben kell, hogy meglegyen. Az Eszterházy téren hat kézműves mutatkozott be. A Sütő család már 15 generáció óta asztalos. Festik is a bútorokat.
Tatárittyom! – a felkiáltás a tatárveszélyre hívta fel a figyelmet. Ezt a Székelyföldi legendáriumhoz kapcsolódó társasjátékból lehetett megtudni. A játék és a könyv együtt használható. Százötvenöt legendát, mondát gyűjtöttek össze a könyvbe. Fazakas Szabolcsék leporolták a több száz éves történeteket azért, hogy újra felfedeztessék a székelyekkel és az anyaországbeliekkel.
magukat a mondákat és legendákat megrajzoltuk. – – – Egyszerű gyerekrajzokkal kommunikálunk elsősorban a gyerekek fele – mondja a projektvezető, Fazakas Szabolcs. – A szövegeket, egy picit átírta Kudelász Nóbel, nem tartalmában, hanem megkönnyítette, olvasmányossá tette.
Bemutatkozott fafaragó, bútorfestő, gyermekjáték-készítő. A gyerekek maguk is nekiállhattak ostort vagy népi hangszert készíteni.