Míves fák

Fából nem vaskarikát, hanem játékokat, bútorokat, szobrokat készítettek a megyei fafaragók. A Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjai most először jelentkeztek közös kiállítással.

Játékok, használati eszközök, szobrok, vallásos tárgyú munkák egyaránt láthatók a Heves Megyei Népművészeti Egyesület Míves fák címmel nyílt kiállításán. A Bartakovics Béla Közösségi Házban kiállított anyag a megyében élő tizennyolc fafaragó munkája, mindannyian tagjai az idén harmincéves Heves Megyei Népművészeti Egyesületnek. Így együtt először lépnek a nézők elé.
A mívesség, az aprólékos, gondos, igényes kivitelezés minden munka sajátja, az elkészült művek tükrözik az anyag és az alkotó szoros kapcsolatát. Kiss István egri fafaragó 2000 óta farag, betlehemi témájú munkáját már Rómában is kiállították.
A tárlat megnyitóján köszöntőt mondott Saárossy Kinga alpolgármester, aki kiemelte, hogy a fafaragás, mely az egyik legősibb önkifejező mód, egyszerre ötvözi a hagyományt és a művészetet. A kiállítást Szabó Zoltán a Hagyományok Háza Népi Iparművészeti Osztályának vezetője nyitotta meg. A program a jövő héten megrendezett Eger Ünnepéhez kapcsolódik, és szeptember 28-áig látogatható a Bartakovics Béla Közösségi Házban.