Fájdalmas Anya-búcsú

Erőfeszítés nélkül nincs eredmény, a nehézségek viselése nélkül nincs igazi boldogság-hangsúlyozta Kiss Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök a hétvégén tartott Fájdalmas Anya búcsú ünnepi szónoka. A város legnagyobb búcsújára ebben az évben is az ország minden részéből, valamint a határon túlról érkeztek zarándokok.

Észak-kelet Magyarország egyik legősibb búcsújáróhelye az egri szervita templom Fájdalmas Anya búcsúja. Szeptember 3. hétvégéjén minden évben több száz hívő rója le tiszteletét a Szűzanya előtt.
Az idei ünnep szeptember 14-én pénteken este 6 órakor a „családok szentmiséjével” vette kezdetét. Szombaton a gyermekekért, a betegekért, az idősekért imádkoztak a résztvevők, majd az ünnep előestéjén Palánki Ferenc egri segédpüspök mutatott be szentmisét. Ezt követően a résztvevők fáklyás körmenetben vonultak végig a belvároson. Vasárnap az ünnepi szentmise főcelebránsa Kiss Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök volt. A szónok szentbeszédében arról elmélkedett, hogy a hagyomány és a liturgia nyelvén a Szűzanyát boldogságosnak nevezzük, ugyanakkor a fájdalmas jelzővel is illetjük. A kettő között nincs ellentmondás, a fájdalom elfogadása nélkül nincs igazi boldogság.
A megyéspüspök hozzátette: nem az önző akarat teljesítése a boldogságunk forrása, hanem az, ha Isten rólunk alkotott tervét megismerjük, hittel elfogadjuk és megvalósítjuk. Ehhez kívánt minden jelenlévőnek lelki, szellemi erőt, a hit fényét és a szeretet örömét.