Rendvédelmi képzés

Heves megyében rendvédelmi előkészítő képzés jelenleg négy középiskolában, köztük az egri Kossuth Zsuzsa Szakközépiskolában folyik. Az itt szerzett tudással a diákok könnyebben juthatnak be rendőrtiszti főiskolára, illetve rendvédelmi szervekhez. A gyakorlati képzés keretében például éleslövészeten is részt vesznek a gyerekek.

A lövészet nem azt jelenti, hogy mindenki kap egy pisztolyt és lő. Előtte komoly felkészítésen vettek részt a diákok. A Heves megyei Rendőr-főkapitányság felsőtárkányi lőterén Batki György r. őrnagy, többszörös magyar bajnok segítségével sajátították el a helyes lőfegyverhasználat elemeit. Előbb szárazon, majd pedig élesben.
Mivel 18 év alatti tanulókról van szó, ezért csak szülői engedéllyel vehettek részt a lőkiképzésen.
Ezek a gyerekek országos versenyeken vesznek részt. Legutóbb megnyerték a városi összetett honvédelmi versenyt. Legközelebb Pákozd -Sukorón szerepelnek.
A képzés népszerűségét jelzi, hogy Egerben három, négyszeres a túljelentkezés. A Kossuth Zsuzsában azokat a felvételi követelményeket próbálják átvenni, ami a rendészeti középiskolában és a rendészeti főiskolán a fizikális felmérés során előfordul.