Negyvenkét fajta szőlőből készülhet eredetvédett bor

Jó a termelőknek is és a fogyasztóknak is – ezt mondja a hegybíró az egri borokra vonatkozó új termékleírásról. Augusztus 1-jétől már 42 fajta szőlő, az ebből készült bor kaphat eredetvédelmet, viselheti az egri nevet.

Rengeteg feltételnek kell megfelelnie annak, aki védett eredetű bort akar készíteni. Egerben eddig 28, augusztus 1-jétől 42 fajta szőlő lehet alapja az egri nevet viselő, eredetvédett boroknak. Szigorúan szabályozva van a mustcukorfok, az, hogy hol teremhet a szőlő, maximálva van a hozam.
Tarsoly József hegybíró azt mondja: Magyarországon három borvidéken működik mindössze hármas szintű eredetvédelem, Villányban, Tokajban és Egerben. Az egri borvidéken így készíthető classicus, superior és grand superior bor. A két utóbbi kategóriákban már feltüntethető a dűlőnév is az egri névvel együtt, ha a szőlő 95%-ban az adott dűlőből származik.
A hegybíró szerint ezek a szabályok mind azt a célt szolgálják, hogy a fogyasztó ne csalódjon, minőséget kapjon a poharába. Egerben minden termelő bejelentkezett, 60%-uk classicus, 30%-uk suoerior, 10 %-uk grand superoir bort kíván termelni.