A kereszténység Herkulese – kiállítás Dobóról

Dobó Istvánt bemutató kiállítás nyílt, és tudományos emlékülést tartottak a várban. Az egykori egri várkapitány életéről, az Egri csillagok című regényről és a valóságról hangzottak el előadások. 460 évvel ezelőtt, szeptember 11-én jelentek meg a törökök Eger alatt. Harmincnyolc napon keresztül ostromolták a várat.

A tíz tablóból álló kiállítás szervesen kapcsolódik a 460. évfordulóhoz – mutatta be a tárlatot dr. Rémiás Tibor, a vármúzeum igazgatója. A tablókon Dobó István családját, az egri várkapitány sorsát, a Dobó-kultusz kialakulását mutatják be.. Az igazgató szerint a Dobó István Vármúzeum feladata, hogy ezt a kultuszt éltesse.
Ezzel az eseménnyel már a 460 évvel ezelőtti ostromra emlékeztek. Október 17-éig, a vár napjáig több program is lesz. Szeptember 21-én az Egriek! Vitézek, végeknek tüköri! vetélkedő országos döntőjét rendezi meg a vármúzeum, október 15-16-án pedig a 30. Végvárkonferenciát.
Október 17-én, az egri vár napján a hősök előtt tisztelegnek majd. Ezen a napon nyitják meg hivatalosan a Gárdonyi emlékévet is.
Szeptember 11-én jelentek meg a törökök Eger alatt. Erre emlékeztek a kiállítással, majd tudományos emléküléssel. Koszorút helyezett el Dobó síremlékénél többek között a török konzul.