Székelyföld gyöngyszemei Egerben

Székelyföld gyöngyszemeit mutatja be a kétnapos rendezvénysorozat, amelyet a Heves megyei Önkormányzat hirdetett meg Kovászna megyével és Mátraderecskével közösen. Egerben szeptember 15-én , három helyszínen : a Megyeházán, az egri várban és az Eszterházy téren zajlanak majd a programok. Az érdeklődőket a szakmai előadások mellett népi játékok, kézműves foglalkozások, valamint néptánc- és énekegyüttesek produkciói várják.

Heves megye nemzetközi kapcsolataiban kiemelten fontos szerepük van a határon túli magyar területeknek. Az erdélyi Kovászna megyével 2002-ben kötöttek testvérmegyei megállapodást. Ennek az volt a célja, hogy a két megye településeinek, szervezeteinek és intézményeinek az élet lehető legtöbb területén nyíljon lehetőségük kapcsolatfelvételre, illetve együttműködés kialakítására. Ezt szolgálja az a rendezvény is, amely Székelyföld gyöngyszemeit mutatja be szeptember 15-én, Egerben. A Megyeházán délelőtt 9 órakor előadássorozat veszi kezdetét, megismerhetjük Háromszék és Székelyföld néprajzi értékeit, valamint a borvizek és mofetták világát is. Az egri várban délután két órakor nyílik kiállítás „Varázslatos Bikfalva” címmel, míg az Eszterházy téren gyermekjáték, ostor és népi hangszerkészítés várja a kicsiket, a felnőttek pedig különféle néptánc- és énekegyüttesek produkcióit élvezhetik.
A hagyományteremtő jelleggel meghirdetett rendezvényhez Mátraderecske is csatlakozott, ahol ugyanazzal a programmal találkozhatnak a résztvevők, mint Egerben.
A programokon a részvétel ingyenes, a szervezők minden korosztály érdeklődésére számítanak.