Rendőrségi nyílt nap

Befejeződött a szagazonosító kutyák képzése és minősítése. Heves megyében négy kutyavezető és összesen már nyolc bűnügyi szolgálati kutya segíti a rendőrség munkáját. Ebből az alkalomból nyílt napot tartottak a Heves megyei Rendőr-főkapitányság felsőtárkányi kiképző bázisán az ügyészségek és a sajtó képviselőinek.

A kábítószer-kereső kutyák kétféle jelzési módja közül itt a passzív jelzést látjuk Jessytől. Ahol megérzi a kábítószert, ott leül, az orrával jelzi a rejtekhelyet.
A másik az aktív jelzés. Itt kaparással jelzi a kutya a kábítószert. Mindkét esetben a sikeres felderítés után jön a jutalom, ami lehet lecsókolbász, virsli, vagy mint itt is, egy játéklabda.
A Heves megyei Rendőr-főkapitányság állományában az elmúlt években csak kábítószer-kutató és nyomkövető kutyák voltak.
Ebben a szagazonosító helyiségben dolgoznak a kutyák a kutyavezető irányítása mellett. A 2 éves Nicolt Dunakeszin képezték ki szagazonosításra.
A bűnügyi szolgálatnál a kutyák igénybevétele emelkedő tendenciát mutat, e mellett a hatékonyság is növekszik. Tavaly a nyomkövető kutyákat 163 esetben vetették be, ebből 130 alkalommal eredményesek voltak. Idén az első hét hónap alatt 136 bevetésük volt, amiből 124 volt eredményes, 25 esetben pedig egyesen az elkövetőkhöz vezették a rendőröket.