Évforduló – 1552

Ruhák, fegyverek, események, a vár 460 évvel ezelőtti állapota – ezzel ismerkedtek a Lenkey János Általános iskola 6. osztályosai. A Dobó István Vármúzeum az ostrom évfordulójára múzeumpedagógiai programokat szervez, olyanokat, amelyek kiegészítik az iskolai tananyagot.

A kardra a fiúk csaptak le először, és egyáltalán nem meglepő, hogy a ruha a lányokat érdekelte jobban. A Lenkey 6. osztályosai a múzeumpedagógiai foglalkozáson mindent kipróbáltak. Szilvia azt mondja: ebben a ruhában nem tudna suliba járni, de szívesen élne egy kicsit az adott korban.
A lenkeysek jártak a vár történetét bemutató kiállításon, a Hősök termében, majd a Dobó-bástyában tartott előadást nekik Berecz Mátyás történész a XVI. századról, Eger vár ostromáról, ennek eseményeiről, fegyvereiről.
A vármúzeum október 17-éig, a vár napjáig több programot is szervez; szeptember 11-én emlékülést tartanak, 21-én lesz az országos vetélkedő döntője, 25-én Berecz Mátyás mesél az ostromról, októberben rendezik a végvár konferenciát.