Egri séták – a vas művésze

A Fazola-kapu az egyik kedvelt turistacélpont, kevesen mennek el Egerből anélkül, hogy ezt megnéznék. Most ide vezetett az Egri séta. Nem a kapuval, hanem Fazola Henrikkel ismerkedhettek meg a sétálók.

A Fazola-kapu olyan érdekesség, amit mindenki megcsodál Egerben – kezdte az Egri sétákat Gál Judit sétavezető. Felhívta a figyelmet arra is, hogy szeptember 22-én bemutatják az Egri séták egrieknek harmadik kötetét.
H. Szilasi Ágota művészettörténész először a vasművességről beszélt. Kiderült, hogy ez az egyetlen kézművesség, aminek istene van. A kezdetben használati eszközöket, fegyvereket gyártó vasművesség csak a gótika korában kezdett díszítéssel is foglalkozni. A csúcspont a barokk és a rokokó kor volt. A Würzburgban született Fazola Henriket Barkóczy püspök hívta meg Egerbe. A levéltári kutatások alapján már a XX. század elején tudták, hogy Egerben melyik kaput készítette Fazola.
A művészettörténész azt mondja: érdemes lenne még a Kispréposti és a Nagypréposti palotára vonatkozó adatokat pontosítani. Fazola Henrik munkáiról elsősorban magyarországi adatok vannak, elpusztult ugyanis a würzburgi püspöki palota levéltári anyaga. Kedden fél hatkor kezdődik az idei utolsó Egri séta.
A Szépasszonyvölgyet dr. Löffler Erzsébet mutatja be.