Magyar fotográfia napja

Kiállításokkal ünnepelte a magyar fotográfia napját Egerben a Heves Megyei Fotóklub. Az egyik rendezvényen bemutatkozott a rimaszombati székhelyű Gömöri Fotóklub is.

1840. augusztus 29-én, a Magyar Tudós Társaság ülésén Vállas Antal mérnök, egyetemi tanár bemutatta a jelenlévőknek, hogyan lehet képet alkotni a fénysugarak segítségével fényérzékeny nyersanyagon. Ezt az eseményt, az első magyar fénykép megszületésének napját választotta a Magyar Fotóművészeti Alkotócsoportok Országos Szövetsége a magyar fotográfia ünnepnapjának 2003-ban. Mint Demeter Pál, Heves Megyei Fotóklub elnöke elmondta, a magyar fotósok világviszonylatban is a legjobbak közé tartoznak.
A magyar fotográfia napján ebben az évben már három ország több mint hatvan településén várják kiállításokkal, szakmai rendezvényekkel a fényképezés iránt érdeklődőket. A Heves Megyei Fotóklub többek között azzal a kiállítással csatlakozott az ünnephez, mely a Gömöri Fotóklub tagjainak fotóiból nyílt a Bartakovics Béla Közösségi Házban.
A kiállítás anyaga nem tematikus, hanem a fotóklub bemutatkozását célzóan sokszínű, hiszen a természetfotótól a portén át a makrofotóig többféle témában mutatták be környezetüket a Gömöri Fotóklub tagjai. A Heves megyeiek októberben utaznak hozzájuk, hasonlóan válogatott anyaggal.