Olaszrizling Fesztivál Egerszóláton

Barátság, tisztelet, hagyomány, jó borok – erről szól a mai nap – mondta dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő az egerszóláti Olaszrizling Fesztiválon. A XV. ünnepen a polgármester, Verebélyi György azt hangsúlyozta: a nemes bor, az olaszrizling nimbuszát szeretnék megőrizni, és minél szélesebb körben megismertetni a fogyasztókkal.

Az Egerszóláti Olaszrizling Borlovagrend, az önkormányzat és a falu civil szervezetei rendezik minden évben az Olaszrizling Fesztivált. Olyan bor ez, amelynek a neve összeforrt a községével. Így hát nemcsak a bort, hanem magát a termőhelyet, a falut is ünneplik ilyenkor.
A felvonulás egyik állomása a templom, ahol szentmisén áldották meg a szüreti koszorút. Áldást kértek a fáradságos munkára, azokra, akik egész évben azon dolgoztak, hogy előhozzák a földből az idei szőlőtermést és a bort.
A megnyitón Verebélyi György polgármester azt mondta: több mint húsz éve tartották az első sazüreti felvonulást. Az olaszrizling egy rendkívül nemes bor, ennek nimbuszáét meg kell őrizni, és minél szélesebb körben megismertetni a fogyasztókkal. Az idei Aranytőke Borszemlére már 70 olaszrizling nevezett – határon túlról is. Szóláton 400 hektár szőlőterület van.
Dr. Nyitrai Zsolt országgyűlési képviselő szerint ez a legismertebb fehérbor. Egy igazi sikertörténet, hiszem Magyarországon jobban érzi magát ez a szőlő, mint eredeti hazájában. Ezen a vidéken ez egy kitörési pont lehet.
Nyitrai szerint ez a nap a barátságról, a hagyományról, a tiszteletről, a jó borokról szól. A borok mellé étel is került. Nyolc csapat főzött a fesztiválon. Ezen a napon mutatták be a fesztiválbort is. Hét borászat adja össze hozzá az olaszrizlinget. Kétszáz palack ilyen bor készült.