Huszonnyolc csapat főzött a hétvégi lecsófesztiválon

Lecsó májjal, rizzsel, vagy káposztával? Akár ilyen különlegességeket is megkóstolhatott az, aki kilátogatott hétvégén a Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium udvarán megrendezett lecsófesztiválra.

A lecsó balkáni eredetű étel, de ma már a magyar gasztronómia egyik jellegzetes fogása, és számos módon készítik. A második alkalommal megrendezett lecsófesztiválon is igyekezett minden csapat valami különlegességet tenni a hagyományos alaphoz, így a lecsókba került például cukkini, füstölt csülök, máj, tök, rizs, gomba, de az egyik csapatnál egy erdélyi recept alapján káposzta is. Mint Dósa Tibor királyi főszakács, a rendezvény egyik szervezője elmondta, a tökéletes lecsónak receptje nincs, de a hagyományos alap mindenhol ugyanaz.
A felnémeti búcsú előtti napon megrendezett versenyre huszonnyolc csapat érkezett az ország különböző részéről.. A zsűri nemcsak az ételt, hanem a tálalást is figyelembe vette az értékeléskor. A fődíj egy élő holsten fríz borjú volt. Az első három helyezett között sorsolás döntötte el a végeredményt: az első helyen a Magyarországi Taoista Tai Chi Társaság csapata végzett, akik egy különleges lecsót készítettek.
A második helyezett a Juhászok, a harmadik a Hajdúhegyi legények csapata lett, de emellett kiosztottak tíz különdíjat is. A rendezvényen versenyen kívül egy kétezer adagos tejfölös matyói lecsó is készült, 300 kg paprikából, 200 kg paradicsomból, 100 kg hagymából. A programot bál zárta.