Édesanyám rózsafája

Többszörös jubileumot ünnepelt az Egri Csillagok Népdalkör és vezetőjük, F. Molnár Gabriella. A népdalkör negyvenéves, Gabi pedig harminc éve foglalkozik hagyományőrzéssel. Ezen az estén mutatta be az Édesanyám rózsafája című könyvét, amelyben a régi Heves vármegye három településének hagyományairól, a palóc szokásokról ír.

Az este mottója az Édesanyám rózsafája című népdal, ebben benne van a magyar lélek minden vonása – fogalmazott Habis László polgármester. Ez az este ünneplés, elismerés, főhajtás azok előtt, akik négy évtizede őrzik a hagyományokat. A polgármester kiemelte: sokat tettek azért, hogy Eger népi hagyományait feltárják, kutassák, megismertessék egyre újabb generációkkal azt a világot. Olyan értékeket képviselnek, amelyek méltóak a figyelemre. A polgármester szerint Eger értékeit az áldozatos munkát végző emberek adják, olyanok, mint akik az Egri Csillagok Népdalkörben dolgoznak.
Negyven éve működik az Egri csillagok Népdalkör, harminc éve foglalkozik hagyományőrzéssel F. Molnár Gabriella, húsz éve vezeti a népdalkört. Erre a többszörös ünnepre jelent meg F. Molnár Gabi könyve, az Édesanyám rózsafája.
A könyvben harminc év gyűjtőmunkája van, akár a népdaloktatásban is használható, de foglalkozik a palóc kultúrával, szokásokkal is. Két melléklet tartozik hozzá: egy CD négy és fél óra hanganyaggal és egy másfél órás DVD. Az Egri csillagok Népdalkörnek hat aranyminősítése van, Eger zenei nívódíját, az Arany Pávát és a Príma-díjat is megkapták.