Előtérben a gyermekek biztonsága

A játszótéri eszközök üzemeltetői augusztus 31-ig kötelesek tájékoztatni a területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőséget a játszóterek, illetve az azon lévő játszótéri eszközök számáról, valamint azok állapotáról. A kötelezettség nemcsak az önkormányzatokra, hanem minden más játszótér-üzemeltetőre is vonatkozik.

A gyermekek egészséges fejlődéséhez elengedhetetlen, hogy sokat tartózkodjanak a szabad levegőn, és sokat mozogjanak. Erre az egyik legjobb hely a játszótér, az itt található eszközök használata azonban különböző veszélyeket, kockázatokat is rejthet magában. Ennek megfelelően május 18-tól módosult a játszótéri eszközök biztonságosságáról szóló rendelet. Lényegi változás, hogy az üzemeltető augusztus 31-ig köteles tájékoztatni a területileg illetékes fogyasztóvédelmi felügyelőséget a játszóterek, illetve az azon lévő játszótéri eszközök számáról, valamint azok állapotáról.
A nyilvántartási adatlap letölthető a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) internetes honlapjáról (www.nfh.hu), valamint elérhető a megyei kormányhivatal fogyasztóvédelmi felügyelőségének ügyfélszolgálati irodájában. Bár a jogszabályban meghatározott határidő augusztus 31-én lejár, az adatszolgáltatásnak még néhány napig eleget tehetnek az érintettek. A hatóság a balesetek visszaszorítása érdekében a jövőben is folytatja a játszótéri eszközök vizsgálatát.