Édes a szőlő – korai a szüret

A megszokottól tíz nappal korábban kezdődött a szüret Egerben.  A korai fajtákat szedik a gazdák: a muskotályféléket, a Zengőt, a Zenitet, a Mézest, az Irsai Olivért és az első kékszőlőt, a Turánt.  Most nem elsősorban a cukorfokot nézik, hanem a savtartalmat, hiszen már a Cabernet  is eléri a 16 fokot.

Ritka a fürt, nincs súlya, sok a másodtermés, érezni lehet a csapadék hiányát – mondja Tarsoly József hegybíró.   Napperzselt, sérült bogyókat mutat. Azt mondja: a rendkívüli meleg azt eredményezte, hogy korábban érik a szőlő, és szinte egyszerre mindegyik. Már a késői fajták is elérték a 16 cukorfokot, így az Egri Hegyközség területén most úgy szüretelnek, hogy ügyelnek a savtartalomra is. 1200 termelő kezdi a szüretet. Csutorás Ferencék a Kerekszilvás dűlőben szedik a szőlőt. Az 1200 tő Pinot Noire-ból rozé készül. Figyelik a savtartalmat is, mert ettől lesz gyümölcsös a rozé.
Az időjárás elég heterogén volt, a borvidéken belül is vannak olyan területek amelyek kiszáradtak, de vannak olyan részek is, ahol a szőlő normálisan tudott fejlődni. Ott nagyobb lesz a termés is. A minőség viszont mindenhol jó; a cukor és a savtartalom is azt mutatja, hogy az évszázad egyik legjobb termése lesz az idei.
Az Egri Hegyközség 1300 hektáros területén 59 szőlőfajtát termelnek, ebből már 49-et egri néven forgalomba lehet hozni az idei évtől.