Bányásznap

A hazai ásványvagyon védelméről, a bányavállalkozások támogatásáról beszélt a 62. országos Bányásznapon Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter. Azt mondta: a kormány törekszik hazánk energiafüggőségének csökkentésére, valamint a lakossági energiaárak stabilizálására. Nagy Lajos, a házigazda Omya vezetője szerint megmozdult a 25 éve álló víz, az elmúlt időben pozitívvá vált a szakma megítélése. Arra kért mindenkit: teremtsék meg újra a mélyműveléses magyar bányászatot, mert ezzel növelik a költségvetés bevételeit, munkahelyeket teremtenek, és megőrzik egy több évszázados szakma kultúráját.

A természeti kincsek hasznosítása eladható termékeket, munkahelyet teremt – mondta a 62. országos bányásznapon Rabi Ferenc, a Bánya- és Energiaipari Dolgozók Szakszervezetének elnöke. Szerinte az ásványi anyagok kitermelése nélkül megoldani nehéz lesz a magyar gazdaság szerkezetátalakítását. A szakszervezet azt javasolja: szülessen kormánydöntés a bauxitbányászat jövőjéről, hiszen a termékek piacképesek. A sajnálatos vörösiszap-katasztrófa után remélik, hogy a bauxitbányászat, timföldgyártás fönnmarad. Szükségesnek tartja a szénre épülő villamosenergia-termelés mértékének megőrzését.
A bányászok szakmai nyugdíjának megtartását is kérte a kormánytól.
Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter a hazai ásványvagyon védelméről, a bányavállalkozók támogatásáról beszélt. Azt mondta: a minisztérium hazánk az energiafüggőségének csökkentésére és a lakossági energiaárak stabilizálására törekszik. Elkötelezettek abban, hogy az egy bányavállalkozó által egyidejűleg kutatható terület mennyiségét országos szinten maximálják; úgy vélik: így elindulhat egy egészségesebb verseny. A bányatörvény módosításával a hazai szénhidrogén-készlet kutatását és kitermelését teszik hatékonyabbá.
A folyamatosan fejlődő geotechnikai ismeretek és szénhidrogénkincs birtokában csökkentjük hazánk importfüggőségét, és biztosítjuk a lakossági energiaárak stabilitását. Ennek érdekében a szénhidrogénmezők részleges és ismételt kutatását kívánjuk előírni.
Különös figyelemmel azokra a bányatelkekre, ahol nem vagy részlegesen folyik ma termelés
– mondta Németh Lászlóné.

Hatékony kereteket biztosít a minisztérium, hiszen az a cél, hogy a bányászat megőrizze szerepét, versenyképesebbé válhasson – mondta a miniszter. Ezt segíti az ásványvagyon és készlethasznosítási terv, ezt szeptemberben széleskörű egyeztetésre bocsájtják.

Nagy Lajos, a házigazda Omya igazgatója szerint megmozdult a 25 éve álló víz, az elmúlt időszakban pozitívvá vált a szakma megítélése. Úgy látja: át kell gondolni, hogy a bányászat helyzetbe hozásával hogyan lehetne az országnak segíteni.
Arra kért mindenkit: teremtsék meg újra a mélyműveléses magyar bányászatot, mert ezzel növelik a költségvetés bevételeit, munkahelyeket teremtenek, és megőrzik egy több évszázados szakma kultúráját.
A bányásznap végén a miniszter kitüntetéseket és miniszteri elismeréseket adott át.