Faggatás, keverés – készült a szilvalekvár Noszvajon

Szuszinkásoknak hívták régen a noszvajiakat – az aszalt szilváról kapták a nevüket. Nemcsak aszalták, lekvárt, pálinkát főztek a szilvából, a lekvárral pedig különféle ételeket, édességeket készítettek. A Gazdaházban évek óta főzik a szilvalekvárt hagyományos módon, kézzel kavargatva.

A szilvalekvár főzése nagyon kemény munka. Folyamatosan kavargatni kell, hogy ne égjen le. Idén ráadásul kevés a leve, mivel kevés volt a csapadék is. Négy üst szilvából lesz egy üst lekvár.Az aszalt szilváról nevezték el régen a falut, szuszinkásoknak hívták a noszvajiakat. A környéken árulták ezt is, és a szilvalekvárt is. Ma is van szinte minden háznál szilvafa, és ma is főzik otthon a lekvárt – nemcsak a turistáknak, maguknak is. Bent, a Gazdaházban az asszonyok egész nap sütöttek. A kedvenc a szilvalekváros bukta volt. Ezernégyszáz bukta készült, de azt mondják: ha lenne, kétszer annyi is elfogyna.A Gazdaház udvarán kézművesek kínálták a portékáikat.A faluban több portán is vállalták, hogy lekvárt főznek, szilvalekváros ételt, édességet készítenek. A kész házi lekvárokat az utcán is árulták.