Méhész vizsga

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban nagyon sok támogatási lehetősége van a gazdálkodóknak, de ezek megfelelő végzettséghez és képzettséghez kötöttek. Korábban már szó volt róla, hogy kötelezővé tennék a méhész vizsgát. A gyakorlati szaktudás mellett egyelőre OKJ-s képzésen lehet erről papírt szerezni.

Az egri OKJ-s méhész vizsgán résztvevő csoport tagjai mindannyian gyakorló méhészek. Fontosnak tartják, hogy megfelelő papírral is rendelkezzenek a gyakorlat mellett.
Én most a tanfolyam alatt többet tanultam, mint az előző két év alatt. Voltak már ismereteim, de nagyon sok ismeretem van, ami téves volt és itt azért kijavítottak. Ennek eredményeképpen sikerült a tavalyihoz képest a mézhozamomat megtöbbszörözni – mondta az vizsgázó, a Somogy megyei Balatonújlakról érkező Bozsoki Krisztián.
Több a méhész, kevesebbet ad a természet, éppen ezért egyre nagyobb szerep jut a szakmai tudásnak.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programban nagyon sok támogatási lehetősége van a gazdálkodóknak, de ezek megfelelő végzettséghez és képzettséghez kötöttek. Másfelől pedig az ÚMVP keretében a gazdálkodók ezeknek a képréseknek a költségeit vissza tudják igényelni – nyilatkozta a szervezők részéről Karnizs Pálné, a pétervásárai VM Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója.
Az OKJ-s képzés elméleti anyaga központilag készült. A több száz órás tanfolyam a gyakorlatra helyezi hangsúlyt. A gyakorlati részt a gyakorlat vezetők állíthatják össze.
Ahhoz hogy a méznek az egészségre gyakorolt jó hatását megőrizzük, ahhoz igenis szakképzett méhészek, megfelelő szaktudással rendelkező méhészekre van szükség, hiszen egy bizalmi terméket, egy élelmiszert állítunk elő és ezt mi a tanfolyamunkon nagyon kihangsúlyoztuk – tette hozzá Bognár Éva, az Országos Magyar Méhészeti Egyesület intézőbizottságának tagja.
Ezt a szakmát nem lehet egy tanfolyam ideje alatt elsajátítani, de az alapokat itt lehet lerakni. A méhészet élethosszig tartó tanulást igényel, hiszen nincs két egyforma tavasz, nyár, ősz, vagy tél: ahány szezon, annyiféle kihívás.