Mire figyel a hatóság?

A Heves Megyei Kereskedelmi és Iparkamara „Mire figyel a hatóság?” című előadássorozatának legutóbbi témája az egészségbiztosítási ellátásokkal, ezek ellenőrzésével volt kapcsolatos. Mint elhangzott, az ellenőrzéseknél csak akkor szankcionálnak, ha kirívó vagy ismétlődő szabálysértéssel találkoznak.

Dr. Virág Sándor, a Heves Megyei Kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervének igazgatója bevezetőjében arra a tavalyi jogszabályváltozásra hívta fel a figyelmet, melynek köszönhetően kettévált a régi egészségbiztosítás. A kormányhivatal Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szerve az Országos Egészségbiztosítási Pénztár területi egysége, amely az OEP szakmai irányítása alatt áll. Jogszabály alapján ők folyósítják, illetve nálunk lehet elszámolni a pénzbeli ellátásokat, mint pl. a terhességi és gyermekgondozási díjat, valamint a keresőképtelenség esetén járó táppénz összegét. A 100 főt foglalkoztató munkavállalók kötelesek létrehozni egy úgynevezett kifizetőhelyet.
2011 évben hozzávetőlegesen 180 ilyen munkáltatót ellenőriztünk. Vannak azért tipikus hibák, de azért igyekeztek figyelembe venni a folyamatosan változó jogszabályokat. Fontos és komoly változás volt tavaly a passzív táppénz megszűnése. Idén a jövedelempótlékok bevezetése a rendszerbe, tehát komoly munkát igényel,de többségében fel tudtak á készülni – nyilatkozta dr. Virág Sándor, a HMKH Egészségbiztosítási Pénztári Szakigazgatási Szervének igazgatója.
Hadas Gábor, az ellenőrzési csoport vezetője elmondta, az ellenőrzésekkel igyekeznek a tipikus hibákat feltárni és megelőzni, illetve a jövőre nézve orvosolni a problémákat. Csak olyan esetekben szankcionálnak, ha kirívó, vagy ismétlődő a szabálysértés.