A Vereckei-hágótól Budapestig

Közel 100 kerékpáros pattant nyeregbe, hogy határon túli és anyaországi résztvevőkkel együtt ünnepelje államalapításunk évfordulóját. A Határon Túra résztvevői augusztus 14-én, a Vereckei-hágótól indultak és többek között Munkácson, Sárospatakon és Egeren át, augusztus 20-ára érkeztek Budapestre. Városunkban Csathó Csaba tanácsnok fogadta a kerékpáros karavánt.

Hét nap, összesen 600 kilométer, közel 100 résztvevő-címszavakban talán így lehetne összefoglalni az idei Határon Túrát, amely 2010-ben erdélyi körúttal indult, azzal a céllal, hogy erősítse a kapcsolattartást a külhoni magyarokkal–mindezt egy természetbarát közlekedési eszköz, a kerékpár segítségével.
A bicajosok Miskolcról a Bükkön át érkeztek Egerbe, az Eszterházy térre, ahol Csathó Csaba tanácsnok fogadta a résztvevőket, köztük Révész Máriuszt, a Fidesz országgyűlési képviselőjét is. Csathó Csaba örömmel számolt be arról, hogy Eger már kétszer nyerte el a „Kerékpárosbarát település” címét és egy sikeres turisztikai pályázatnak köszönhetően remélhetőleg az ország egyik legnagyobb kerékpárút-hálózatának része lesz.
A tanácsnok hozzátette: szeretettel várják vissza a program résztvevőit Egerbe kerékpáros turistaként, majd feltűzte a város szalagját a túra lobogójára.
A tervek szerint a túrát jövőre is megrendezik, akkor is Kárpátalja és a Vereckei-szoros lesz az indulási helyszín.