„Éhen fogunk fagyni” – megalakult a közmunkások szakszervezete

Szakszervezetet alapítottak a közmunkásoknak. Eddig csaknem 900 tagja van az érdekvédelmi szervezetnek – számolt be Nyakó István országgyűlési képviselő, társelnök. A „Munkát, kenyeret, tisztességes béreket!” Egyesület a közmunkáért járó bér fölemelését, a heti fizetési rendszer megszüntetését kéri, és azt, hogy minden családban legyen legalább egy ember egész éven át, aki munkához jut.

A semmitől jobb a közmunka, de a valós problémákat nem oldja meg, egy szépségtapasz – állítja Sós Tamás szocialista országgyűlési képviselő. Szerinte a Heves megyei falvakban nincs munka, van olyan, ahol 60%-os a munkanélküliség. A megyében 5200 ember vesz részt közmunkában, ma 13 ezer forinttal kevesebbet keresnek, mint két éve.
Nyakó István MSZP-s országgyűlési képviselő arról beszélt, hogy a téli éhségmenet után megalapították a „Munkát, kenyeret, tisztességes béreket!” Egyesületet, amely a közmunkások érdekvédelmét vállalja föl. Nem kevés emberről van szó – mondta a politikus – , idén 200, jövőre 300 ezer ember dolgozik közmunkásként.
Éhen fogunk fagyni – idézte a szervezet főtitkára, Kordás László az egyik kis falu közmunkását; attól tartanak, hogy nem tudnak élelmet venni és fűteni. A közmunkáért járó bér fölemelését, a heti fizetési rendszer megszüntetését kérik, és azt, hogy minden családban legyen egy ember egész éven át, aki munkához jut.
A tagdíj öt forint havonta, a szakszervezethez eddig majdnem kilencszázan csatlakoznak. Ezen a héten 15 Heves megyei településre látogatnak el.