Emlékmű Szajlán

Emlékművet avattak Szajlán. A II. világháborúban 15 német katonát temettek el itt. Aldebrőn, Erdőtelken, Kőkútpusztán, Verpeléten és Szajlán haltak meg. Az emlékművet az Alsórajnai Tartalékos Bajtársi Kör tagjai építették.

A két világháború alatt idegenben meghalt 38 szajlai katonának 93-ban állítottak emléket. Mai napig is sokan keresik hozzátartozóikat – mondta Vincze Imréné Szajla polgármestere. Kocsi László alezredes a honvédelmi minisztérium képviseletében a hősökről beszélt, azokról, akik életüket is áldozták, ha a szükség úgy kívánta. Úgy látja: a megemlékezés a két nemzet, a német és a magyar összefogását hangsúlyozza.
Az Unterfranken megyei német tartalékosok nevében dr. Werner Braun alezredes beszélt. Azt mondja: még ma is több mint egymillió német katonát tartanak eltűntnek. Az egyik feladatuk, hogy támogassák ezek felkutatását. Heves megyei barátaikkal több éve dolgoznak ezen.
– Természetesen ez az egymillió nagyon nagy szám. Csak kis lépésekkel tudunk előrehaladni a felkutatásukban. Az a célunk, hogy így minél több katonát találjunk meg, és a hozzátartozókat értesítsük – mondja dr. dr. Werner Braun alezredes.
A II. világháborúban Sirok erőd volt, Eger eleste után ötezer német és magyar katona védte a völgyet. A Heves megyei tartalékosok két éve kutattak itt, a leírások szerint itt 15 katona sírhelyét kellett megtalálniuk. A megyében 540 német katona esett el.
Nemcsak leírások alapján dolgoztak, szemtanúkat is kerestek. Szajlán az egyik legfontosabb adatközlőjük Csabai István volt.
Az emlékművet felszentelték, majd a jelen lévő szervezetek megkoszorúzták egyrészt a 15 német katona emlékművét, másrészt az ismeretlen helyen nyugvó szajlaiak emlékhelyét. Az emlékművet az Alsórajnai Tartalékos Baráti Kör építette –a pénzt is ők adták. Egy hét alatt készültek el vele.