Kerti parti Gárdonyinál

Kerti partival emlékeztek meg Gárdonyi Géza születésnapjáról. Mivel jövőre ünnepeljük az egri remete születésének 150. évfordulóját, így ez a nap a jubileumi év kezdetének is tekinthető.

Négy éve rendez augusztus 3-án, Gárdonyi Géza születésnapján kerti partit a várbaráti kör és a vármúzeum. Gárdonyi sokat tett Egerért, a várért – mondta Szalainé Király Júlia irodalomtörténész -, Eger pedig hálás város. A várban Gárdonyinak csak a teste, itt csak a szelleme van – fogalmazott dr. Rémiás Tibor, a vármúzeum igazgatója. Mesélt a Gárdonyi-házról és a kertről.2011 végén vetették fel a várbaráti kör tagjai, hogy érdemes lenne a kertet rendbe tenni, a sétányokon múzeumi tanösvényt alakítanának ki.
Szalainé Király Júlia Gárdonyi és a szerelem címmel tartott előadást.
Az Egri csillagok írója fontosnak tartotta, hogy a testi mellett lelki kapocs is legyen – szerinte ez a házasság alapja. 1885-ben kötött házassága nem volt boldog. Maga Gárdonyi fogalmazott úgy: ennek a házasságnak vagy válás lesz a vége vagy gyilkosság. Végül elváltak. Hosszú időn keresztül volt plátói kapcsolata egy egri férjes asszonnyal is. A magánéletben nem volt szerencsés, de novelláinak, regényeinek női hősei kedvesek, bájosak – mondta az irodalomtörténész.
Az ünnepségen Horváth Ferenc színművész A láthatatlan ember című műsorával idézte föl: milyen ember volt Gárdonyi. Kedvelte a humort, tisztelte a barátságot, még pipagyűjteménye is volt.
Román Gáborné, a várbaráti kör elnöke azt mondta: még az emlékévben igyekeznek rendbe hozni a
Gárdonyi-ház kertjét. Jövőre ünnepeljük az egri remete születésének 150. évfordulóját, az jubileumi év ezzel az ünnepséggel kezdődött. Mint minden rendes születésnapon, itt is volt torta. Kettő is. Csak a 149 gyertya hiányzott.