MSZP: új szegénység a megyében

A Heves megyét, a megyei lakosságot negatívan érintő, romló tendenciákról tartott sajtótájékoztatót csütörtökön Egerben Korózs Lajos, az MSZP Országos Elnökségének tagja és dr. Sós Tamás országgyűlési képviselő, megyei elnök.

A szocialista politikusok szerint Heves megye több térségében is 15 százalékkal emelkedett a munkanélküliség az utóbbi egy év alatt. Vannak olyan kistérségek – így a hevesi, vagy pétervásárai -, ahol a 20 százalékot közelíti a munkanélküliség. A foglalkoztatottság ebből következően is elmarad az országos átlagtól, a lakosság csupán 46 százaléka dolgozik.
„Heves megyét leginkább az építőipar visszaesése érinti negatívan, mivel ez az az ágazat, amely a legtöbb munkaerőt „szippantaná fel”, ám a tavalyi év hasonló időszakához képest 21 százalékos visszaesés mutatkozik ezen a területen is. A nettó keresetek is messze elmaradnak az országos szinttől, mintegy 22 százalékkal kapnak kevesebb pénzt kézhez a Heves megyei munkavállalók” – részletezte dr. Sós Tamás.
Korózs Lajos hozzátette: ma Magyarországon a kisgyermekes családok, valamint a kismamák járnak a legrosszabbul.
„A társadalom 49 százalékában nincs gyermek, a maradék 51 százalékból több, mint 20-at tesznek ki az egy gyermekesek, és a 20 százalékot sem érik el a kétgyermekesek. Az egykulcsos személyi jövedelemadó rendszerrel a tavalyi évben csupán a három, vagy többgyermekes gazdag családok jártak jól, azonban idén már az ő juttatásuk is csökkent. Látszik tehát, hogy a gazdag gyerek többet ér Orbán Viktornak, mint a szegény” – folytatta az MSZP elnökségi tagja.
A két szocialista politikus szerint egy új szegénység is kialakult az országban: ők azok a családok, akiknek három hónapot meghaladó lakáshitel-tartozásuk van, és képtelenek fizetni a törlesztőrészletet. Az ilyen körülmények között élő családok száma eléri a 100 ezret. A kismamák zsebéből pedig – akik GYED-en vannak – 8-10 ezre forintot vesz ki a kormány. A beígért központi költségvetésből igényelhető kompenzációt pedig csupán 19 ezer kismama tudta igénybe venni a 80 ezerből.
Az MSZP igazságos, progresszív személyi jövedelemadó bevezetését és a társadalmi védelmi rendszerek megerősítését tartja megoldásnak, amelyek egy kormányt leváltó program elemei kellenek, hogy legyenek a jövőben.