Háromszázmilliós fogás – indiai vadkender és vietnami munkások

Két indiai vadkender ültetvényt számoltak föl a rendőrök, az egyiket Heves megyében. Azt mondják: ilyen nagy ültetvényt, mint a petőfibányai talán még soha nem találtak. A 2 két és fél mázsa növény piaci értéke háromszázmillió forint. Az áramot lopták, a vadkendert olyan vietnami munkáson művelték, akiket szinte rabszolgaként dolgoztattak. A szlovákiai Füleken 450 tő növényt foglaltak le a rendőrök. A két országban tizenkét embert vettek őrizetbe

„A magyar rendőrség történetében talán az egyik legnagyobb mennyiségű, tőszámú ültetvény került felszámolásra” – kezdte a sajtótájékoztatót Asztalos János, a Heves Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója.
Két ország és két megye rendőrsége dolgozott az ügyön. A Nógrád megyei rendőrök kapták az információt: Heves megyében és Szlovákiában indiai vadkendert termesztenek – vietnami munkásokkal.
A Heves megyei rendőrök két nappal ezelőtt megtalálták az egyik ültetvényt Petőfibánya külterületén, egy raktárépületben. 1401 tő indiai kenderre bukkantak. A növények súlya közel két és fél mázsa. A piaci értéke 300 millió. Az ültetvény gondozása közben tetten értek három vietnami és egy magyar állampolgárt. A három vietnami semmilyen papírral nem rendelkezik, éhbérért, rabszolgaként dolgoztatták őket. Az akció után további három embert fogtak el a rendőrök. Összesen hét embert vettek őrizetbe, és hallgatták ki őket gyanúsítottként.
Az ültetvényen 600 wattos izzók, trafók, ventilátorok működtek. Az áramot lopták, ezzel közel 64 millió forint kárt okoztak a szolgáltatónak.
Egy nappal később a szlovákiai Füleken számolták föl a másik ültetvényt: 300 tő kifejlett növényt és 150 tő csemetét foglaltak le – számolt be az akcióról Némedi Gábor, a Nógrád Megyei Rendőr-főkapitányság bűnügyi igazgatója. Az ottani épületbe 57 ezer euró értékű technika volt beépítve.
Szlovákiában öt vietnamit fogtak el, így összesen 12 embert vettek őrizetbe itthon és a szomszédos országban.
Mindkét ültetvényt egy bátonyterenyei pár működtette, de a rendőrök szerint a szálak tovább vezetnek. Az ügyben a Heves megyei rendőrség nyomoz.