Püspöki jubileum

Ünnepi szentmisével emlékeztek meg szombaton dr. Seregély István püspökké szentelésének 25. évfordulójáról. Az egri Bazilikában tartott hálaadáson az egyházmegye papsága, a szerzetesrendek képviselői, a helyi közélet vezetői, a hívek sokasága mellett részt vettek a püspöki kar tagjai is.

A szentmise kezdetén Alberto Bottari de Castello apostoli nuncius köszöntötte az ünnepeltet, majd dr. Ternyák Csaba érsek méltatta elődje, dr. Seregély István munkásságát. Kiemelte: a jubiláns főpásztort 1987. július 25-én szentelték püspökké az egri Bazilikában.
Negyedszázados püspöki szolgálatát mindig a megújulás jellemezte, többek között templomok épültek, oktatási, nevelési intézmények kezdték meg működésüket, nevéhez köthető a Szent István Rádió alapítása. 1990-ben a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) elnökévé választották, 1993-tól nyolc éven át az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának alelnöke volt. Meghatározó szerepet játszott a rendszerváltás utáni hitélet megerősítésében, az egyházigazgatás újjászervezésében, a szentszéki kapcsolatok helyreállításában.
Dr. Seregély István főpásztor elmondta: küzdelem az élet, de ha a harcot együtt vállaljuk Krisztussal, akkor vele együtt elnyerjük az általa megszerzett dicsőséget. Szent Pál apostollal együtt vallja: “A jó harcot megharcoltam a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam. Most készen vár az igaz élet koronája.” Megköszönte szüleinek, nevelőinek, hogy állhatatosan kitartott hitében, majd életét Szűz Mária Szeplőtelen Szívének ajánlotta.