Tájékoztató az elemi károk bejelentéséről

A tapasztalat az, hogy az aszálykár bejelentésének megváltozott szabályait a gazdák sok esetben nem ismerik, így a Heves Megyei Agrárkamara tájékoztatót szervezett nekik a jogszabályi és adminisztrációs hátteréről. A legfőbb változás, hogy a kár első észlelése után 15 napon belül meg kell tenni a bejelentést. Az aratás után érkező jelzésekkel már nem tudnak mit kezdeni.

A Heves Megyei Agrárkamara az aszálykár-enyhítés körüli bizonytalanságok miatt egy tájékoztató előadást szervezett. Bocsi Csaba, a Heves Megyei Kormányhivatal Földművelésügyi Igazgatóságának vezetője azt mondja: szembesültek vele, hogy a gazdálkodók bizonyos jogszabályokat nem jól értelmeznek. Nem is nagyon jelentik be a kárt. Például az elvetett 16 ezer hektár őszi káposztarepcéből alig több mint ezeregyszázat takarítottak be, mégis csak 5500 hektárra érkezett kárbejelentés.
Kárenyhítésre csak az jogosult, aki az elemi kárt már az első észleléskor bejelenti. Sok termelő most szembesült ezzel. A kárenyhítési alapból csak akkor tud pénzt igényelni a gazda, ha van biztosítása elemi kárra. Bejelentést eddig már több mint 270-en tettek a megyében, de naponta nő a számuk. Legutóbb nem az aszály, hanem a jég okozott gondot a gazdáknak.