Fotók a kitelepített ruszinokról

A nyolcvanas években kitelepítették a lakosságot a Sztarinai-víztározó építése miatt hét szlovákiai községből. A főképp ruszinok lakta területeken két fotóművész harminc éven át fotózott, a válogatott anyagból kiállítás nyílt a Bartakovics Béla Közösségi Házban.

1980-ban, a szlovákiai Sztarinai-víztározó felduzzasztásakor az ivóvízbázis védelme miatt 7 község (Zellő, Újszomolnok, Szedreske, Dara, Nagypolyna, Oroszruszka, Cirókaófalu) teljes lakosságát, mintegy 3500 embert kitelepítettek és területüket Takcsányhoz csatolták. Cirókaófalu területe víz alá került, a többi községet a földdel tették egyenlővé. Az ott élő, főképp ruszin emberek szenvedésit, megpróbáltatásait adják vissza Tomaš Leňo és Jozef Ondzik fotóművész képei. A kiállított munkák a kezdetektől 2010-ig követik az ott élő ruszinok sorsát.
Tomaš Leňo fotós civil munkáját tekintve pedagógus, Jozef Ondzik orvos, de mindketten már 7 éves koruk óta fotóznak. A két fotóművész a Homonnai Fotóklub tagja.
A kiállított anyag már több várost megjárt a világban, és most, augusztus 17-éig Egerben, a Bartakovics Béla Közösségi Házban látható. A tárlat megnyitója a július 19 és 26. között megrendezett 19. Egri Fotóművészeti Alkotótábor nyitórendezvénye volt.